fullmåne

Hei igjen, nå i den travleste juleforberedelsen, så skjer det som er grunnen til at julen er på det tidspunktet det er, nemelig at solen «snur».

Så nå går det mot lysere tider igjen, eller som jeg sier, det går den rette veien, mor lenge lyse kvelder, med fugglesang og masse liv i skogen.

For vikingene betydde vintersolverv at de kunne starte nedtellingen til sin julefeiring. Vikingene feiret nemlig midtvintersblot fire uker etter vintersolverv. Dette var en stor fest med mye mat og mjød. Høytiden ble også kalt «jól» eller «jólablot», som senere har blitt til «jul». Forskere vet ikke helt hvorfor vikingene feiret jól, men et forslag er at de feiret solens tilbakekomst og at dagene ble lysere og lengre etter vintersolverv. Og det er jo en veldig god grunn til å feire!

Alternative Navn

Vintersolverv
Yule
Jul
Jól
Solsnu

Vintersolverv kommer den dagen solen står lavest på himmelen. Klokkeslettet for dette varierer litt fra år til år og faktisk vintersolverv kan derfor inntre både 21. og 22 desember, men i kalenderen er dagen av praktiske grunner satt til 21. desember.

Vintersolverv er 21. eller 22. desember har sin motsats i sommersolverv, som enten faller på 20 eller 21. juni.

Det er mange gamle tradisjoner og folketro knyttet til vintersolverv. I gamle dager var dette en skummel og mørk tid på året. Det var en farlig tid og det var mye som kunne gå galt.

På denne dagen ble det sagt at det ikke skulle spinnes, kjerne eller utføre noe arbeid som gikk rundt og rundt.

Noen trodde også at i det solen snudde, løsnet hornene på kuene og vann ble til vin

21. desember kom dessuten alltid med mildvær, den såkalte Kakelinna. Selv om Kakelinna etter tradisjonen kom av alle bakingen til jul var det mange som mente at en ikke skulle bake denne dagen.

21, desember var dessuten dagen for å brygge øl. I Hallingdal var det tradisjon å gi peisen litt øl. Folk skvettet litt nybrygget øl på ilden for at peisen skulle trekke bedre. Denne skikken minner om enda eldre tiders offerhandlinger.

Primstavtegnet for vintersolhverv var naturlig nok en sol.

Samtidig som tiden rundt vintersolverv var farlig var det også en tid for å feire at solen kom tilbake. Det her vært arrangert solfester på denne tiden av året i tusener av år, lenge før vi begynte å feire jul.

One thought on “Årets korteste dag”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.